?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

Vedenalaiset (eng.undines)

Vedenalaiset ovat yhteydessä elementti veteen. Vanhat kansantarut kutsuvat näitä olentoja vesinymfeiksi tai merenneidoiksi. Lähteet, purot, vesiputoukset ja kaivot ovat vedenalaisten mieleen. Heidän tradionaalinen asuinpaikkansa on keskellä kaislikkoa tai verheän kasvillisuuden keskellä joissa ja järvissä. Pienimmät heistä voi asua jopa lumpeiden alla. He työskentelevät vedenalaisten kasvien keskuudessa ja saattavat olla se outo pyörre niiden keskellä. Suistoalueilla ja soilta on vedenalaisia myös havaittu. Usein vedenalaisia nähdään myös ratsastamassa meressä aalloilla. Meressä he asuvat usein korallien luolissa.

Vedenalaisia hallitse henki nimeltä Necksa. Vedenalaiset ovat ystävällisiä ihmisille ja he vaikuttaavat eniten ihmisten emotionaaliseen hyvinvointiin. Tunteellisuus ja yksilöllisyys kuuluu luonteenomaisena heille. He ovat sensuelleja ja kiitollisia liikkeissään voimakkain tunnepurkauksin. He ovat lähimpänä ihmisiä viidestä elementistä. He ovat yleensä empaattisia ja rakastavia ja mitä parhaimpia auttamaan tunnepuolen asioissa, kuten ystävyys ja rakkaus, himot ja halut.

Vedenalaiset hallitsevat kaikkia nesteitä ja niiden elinvoimaisuutta kaikilla elävillä eli heillä on elintärkeä rooli kasvi - ja eläinkunnalle. He luovat vettä ja voivat säädellä sen suuntaa ja määrää. Vaikutavat mm. aaltojen liikkeisiin ja vuoroveteen. Vartioivat myös lähteitä, järviä ja vesiputouksia ja sanotaan, että jokaisessa edellä mainitulla olisi oma vedenalainen suojelijana. he myös tuovat kauneutta maailmaan, sanotaan että vedenalaiset rakastavat kukkia niin paljon, että suojelevat myös niitä.

Vedenalaiset usein ilmestyvät ihmisille ihmisen hahmossa, kuten kauniina neitoina. Luonnoltaan eetterisinä, he muodostuvat kuitenkin vedestä ja siksi heitä ei havaitse niin helposti. Vedenalainen on usein kooltaan samankokoinen kuin ihmiset, paitsi pienissä lähteissä ja lammissa voi olla pienempikin. Heidän vaatteensa näyttää usein kimaltelevalta vedeltä, joka loistaa kaikissa veden väreissä. Pienimmät vedenalaiset nähdään usein siivellisinä olentoina ja ihmiset usein erehtyvät pitämään niitä keijuina. nämä vedenalaiset löytyvät usein vesikasvien kukkien lähettyviltä. Niillä on läpinäkyvät siivet ja vaateet.

Erityyppiä ilmentymiä:

Suolaisen veden nymfit, mereläiset (eng. Oceanids)
- Kreikan ja rooman mytologiassa oceanideja oli 3 000, ja he olivat Oceanus ja Tethys nimisten titaanien lapsia.

Seireenit (eng. Sirens)

Kreikan varhaismytologiassa seireenit olivat  suuria lintuja, joilla oli naisen keho vyötäröstä ylöspäin tai pelkkät naisen kasvot.  Myöhemmin seireeneille kuvattiin pelkästään linnun jalat (muuten naisen vartalo) ja käsiin erilaisia soittimia sekä mahdollisesti siivet selkään. Se miksi lintu liitettiin seireeniin, johtui näiden lumoavasta äänestä. Vasta myöhäisellä kaudella antiikissa seireeneistä tuli vesinymfejä, jotka elivät karikkojen ja kivien ympäröimällä omalla saarellaan. Saarta lähestyvät merimiehet hukkuivat lumouduttuan heidän laulusta ja ohjattuaan veneensä karikolle.

Merenneidot ja merenmiehet (eng. Mermaids/Mermen)

Lekendaarisia vedenolentoja, joiden pää ja torso ovat naisen/miehen sekä lantio ja jalat ovat kalanpyrstö. Yleisesti heitä kutsutaan merenväeksi (eng. merfolk). Merenväkeä löytyy eri kulttuurien tarinoista ja niissä he lumosivat laulullaan merimiehiä karikoihin, kuten seireenit tai hukuttivat merimiehet yrittäessään pelastaa heitä vedestä. Sana sirena kuvaa joissain kielissä sekä merenväkeä että seireenejä.

Nereidit (eng. Nereides)
Nereidi on kreikkalaisessa mytologiassa sinitukkainen merinymfi. Nereidejä on viisikymmentä ja he ovat Nereuksen ja Doriksen tyttäriä. He kulkevat usein Poseidonin mukana Väli-meressä ja ovat aina ystävällisiä myrskyihin joutuneille merimiehille. Kaikkein huomattavin heistä on Thetis , joka on Peleuksen vaimo ja Akilleen äiti, sekä Amfitrite, Poseidonin vaimo.

Selkiet (eng. Selkies/Silkies/Selchies)
Selkiet kuuluvat Irlannin, Skotlannin ja Islannin mytologiaan. Selkiet pystyvät muuttamaan itsensä  hylkeestä ihmiseksi ja sana "selkie" tarkoittaakin Orkneyn saarten murteesta käännettynä hyljettä. Orkneyn saarilta Skotlannista lekenda selkieista on saanut alkunsa. Selkiet muuttuessaan ihmisiksi kuorivat hylkeen nahkansa pois ja pystyvät palautumaan hylkeiksi laittamalla nahan takaisin päälleen.

Makea veden nymfit, Naiadit (eng. naiads tai naiades suom. vehetiset/vedenneidot):
- naiadit ovat sidottuina tiettyyn vesipaikkaan samalla tavalla kuin dryadit puihinsa (puun nymfi) ja jos naiadin vesikeho kuivui, naiadi kuoli.

Krinaiat ( eng. Crinaeae)
Vesiputousten nymfejä.Uskottiin, että jos heidät sai kiinni sai toivoa yhden toivomuksen, joka sitten toteutui.

Limnadit (eng. Limnades/Limnatides)
 järvien nymfejä. Heidän vanhempinaan on ollut joen tai järven jumala.

Pegaiat (eng. pegaeae)
Lähteiden nymfejä.

Potamidit (eng. Potameides/Potamides/Potamids/Okeanids)
Jokien ja purojen nymfejä.

Eleionomait (eng. Eleionomae)
Soiden nymfejä, jotka elävät soiden vesissä ja usein harhaannuttavat kulkijan tekemillään iluusioilla, jotka muistuttavat uhrin läheisiä ihmisiä.  Eleionomait myös houkuttelevat luokseen poikuutensa säilyttäneitä nuoria poikia luokseen ja viettelevät heidät villillä kauneudellaan.

Heleat (eng.Heleads)
Suistojen ja rämeiden nymfejä.

Camenaet (eng. Camenae)
Rooman mytologiassa oli neljä Camanaeta, jotka asuivat pyhässä metsässä olevassa lähteessä. He olivat viisaita ja antoivat joskus ennustuksiakin. Myöhemmin heidät yhdistettiin kreikan muusiin.

Hydrianit (eng. Hydriads)
Nämä nymfit olivat siskoja neidolle nimeltä Hyas, jonka karhu tappoi. He surivat siskoaan niin kovasti että jumalat nostivat heidät tähdiksi taivaalle. Kun heidän tähtikuvionsa näkyy taivaalla, tulee sateinen ilma heidän mukanaan.

Näkki (eng. Nix ja muilla kielillä
Näcken/Nøkken/Nixe/strömkarlen/Grim/Fosse-Grim)

Vetehisiä, jotka näyttäytyvät ihmisen hahmoisina germaanisessa ja skandinaavisessa mytologiassa. Sana tulee anglo-saksisesta sanasta nicor, ja vanhasta hienostosaksasta nihus, tarkoittaen jonkinlaista veden henkeä. Skandinaviassa näkki oli miespuolinen, joka soitti viulua ja houkutteli sen soitolla naisia ja lapsia hukumaan järviin tai jokiin. Suomessa näkki taas houkutteli tulemaan lähelle kaivoa, rantaa tai lähdettä ja sitten se kiskaisi poloisen veden alle hukkumaan. Kuitenkin joissain kulttuureissa näkki ei ole miespuolinen tai epes pahantahtoinen vaan harmiton ja lähinnä heidän soitantonsa ilahdutti ja rauhoitti ihmisiä. Kerrottiin myös joskus näkin solmineen myös rakkausliittoja ihmisten kanssa, mutta pääsemättä vapaasti käymään vesipaikallaan, näkki alkoi mennä koukkuun ulkomuodoltaan.

Melusine tai Melusina
on osa euroopan lekendoja ja kansantarinoita, joissa Melusine on naispuolinen vedenhenki pyhissä  lähteissä ja joissa. Se kuvataan yleensä naiseksi, joka on vyötäröstään alaspäin joko käärme tai kala. Joskus sillä on myös siivet, kaksi käärmeenhäntää tai sekä kalanpyrstö että käärmeenhäntä ja se on joskus sekoitettu myös näkkiin. Melusinea on myös käytetty vaakunasymbolina ja Martti Lutherkin tiesi hänen tarinan. Melusine saattaakin olla succubusten esiäiti, eli se mistä tarinat ovat syntyneet. Myös Englannin taruston Kuningas Artturista ja järven ladysta on uskottu olevan melusine.

ps. googleta huviksesi myös lorelei ja nixie, eurooppalaista vetehistarustoa.

Comments

( 1 kommentti — Jätä vastaus tähän )
blondicegoddess
24. lokak. 2006 09:52 (UTC)
Kiva kun olet palannut!
Kaipasinkin kirjoituksiasi ja luulin jo melkein että olit luovuttanut niiden suhteen!
( 1 kommentti — Jätä vastaus tähän )

Profile

historiasta
elementaristi
elementaristi

Latest Month

joulukuu 2008
S M T W T F S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Sivun tarjoaa LiveJournal.com
Designed by chasethestars